Va invitam la lansarea volumului “Repetiţie la moarte…din spatele gratiilor”

AFIS Repetitie la moarte CHISINAU (2)

Fundaţia Sfinţii Închisorilor şi Fundaţia Vasiliada vă invită vineri, 16 mai, de la ora 1800, la Biblioteca Onisifor Ghibu (str Nicolae Iorga, nr 21/A),la lansarea volumului Repetiţie la moarte…din spatele gratiilor, autoare dr. Galina Răduleanu.

Alături de dna dr. Galina Răduleanu vor fi invitaţi Vitalie Răileanu, critic literar şi director al Bibliotecii Onisifor Ghibu, Pr. Prof. Viorel Cojocaru, preşedintele Fundaţiei Vasiliada şi dna Maria Brânză, specialist principal în cadrul Direcţiei Cultură Rezina.

 Unul dintre puţinele volume de gen scrise de femeile care au fost închise în perioada persecuţiei comuniste din România, Repetiţie la moarte…din spatele gratiilor este o analiză lucidă a anilor pe care Galina Raduleanu i-a petrecut în mai multe centre de detenţie din ţara, şi, totodată, povestea unei familii întregi închise după gratii şi persecutate.

  Închisoarea a reprezentat pentru mine prima lecţie de viaţă, dar pe care n-am descifrat-o cu profunzimea unui matur. În consecinţă, multe din colegele de închisoare m-au tratat ca pe un copil, evitând să mi se dezvăluie.

  De aici rezultă şi absenţa sau creionarea insuficientă a atâtor personaje, care, datorită multor ani de detenţie, îşi închiseseră trecutul în adâncul lor. Dar chiar şi în aceste condiţii, au constituit pentru mine un model moral şi caracterial, pentru care le sunt recunoscătoare.

                                                                           Dr. Galina Răduleanu

Postul Mare – călătorie către Paşti

IMG_7712Postul Mare sau Postul Paştilor, este perioada de pregătire pentru Sfintele Paşti, fiind asemănat adesea cu o călătorie duhovnicească către Săptămâna Patimilor şi Înviere. Este o perioadă liturgică de mare nevoinţă sufletească şi trupească îmbinând cele două feluri de postire: postul ascetic şi postul total. Este numit ,,Mare” deoarece este cel mai lung şi cel mai important post dintre toate.

În Săptămâna Patimilor şi Înviere, la 14 aprilie,ASCOR Chişinău în colaborare cu administraţia   a organizat un eveniment intitulat ,,Postul Mare – călătorie către Paşti”. Finish Reading: Postul Mare – călătorie către Paşti

Eveniment în memoria ÎPS Bartolomeu Anania

Joi, 30 ianuarie, la Biblioteca Alba Iulia din Chişinău a avut loc un eveniment cultural în memoria Înalt Prea Sfinţitului Bartolomeu Anania, Mitropolit al Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului. Pe 31 ianuarie 2014 se împlinesc trei ani de la trecerea la cele veşnice a mitropolitului Bartolomeu Anania.

Evenimentul a avut loc în cadrul Clubului de lectură a cărţii ortodoxe ce poartă numele ÎPS Bartolomeu Anania şi de un an este organizat la Chişinău, în fiece ultimă zi de joi a lunii de către Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români filiala Chişinău în colaborare cu Fundaţia Explorărilor Tradiţiilor Spiritual-Morale „VASILIADA” şi biblioteca Alba Iulia. Finish Reading: Eveniment în memoria ÎPS Bartolomeu Anania

Pr. Constantin Necula la Chişinău: „Naşterea Mântuitorului şi viaţa noastră în Biserică prin Sfintele Taine”

Miercuri, 11 decembrie 2013, părintele conf. dr. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu a susţinut la Chişinău, o conferinţă cu tema „Naşterea Mântuitorului şi viaţa noastră în Biserică prin Sfintele Taine“. Organizat de către Fundaţia „Vasiliada“, la iniţiativa Fundaţiei VASILIADA şi în colaborare cu Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români din Chişinău şi Biblioteca „Alba Iulia“, evenimentul a adunat peste 400 de credincioşi, deopotrivă tineri şi vârstnici. Părintele Constantin Necula şi-a început cuvântul cu pericopa evanghelică despre tămăduirea femeii gârbove, referindu-se şi la vindecarea femeii cu scurgere de sânge: „Dragostea lui Hristos este cea care scoate din gârboveală omul: trup şi suflet deopotrivă. Hristos este odihna; {jcomments on} El odihneşte gârboveala femeii în dragostea Lui. Evangheliile acestea arată că Hristos S-a întrupat pentru ca să-Şi reafirme declaraţia Lui de iubire ca Dumnezeu pentru noi. Aceasta este taina cea mai mare a Crăciunului: să ne arate nu doar Cine este Hristos, ci şi Cine este Hristos în raport cu noi şi ce înţelegem noi din Cine este Hristos în raport cu noi.“ Părintele C. Necula sparge gheaţa româneasca din Chisinau. Finish Reading: Pr. Constantin Necula la Chişinău: „Naşterea Mântuitorului şi viaţa noastră în Biserică prin Sfintele Taine”